
Op zondag 12 maart 2023 om 15.30 uur geeft het blazersensemble van het Apeldoorns Symfonie Orkest een concert in de kapel van Hoog Soeren.
Kaarten kosten € 10,00 en zijn te reserveren via deze link.
De kapel is vanaf 15.00 uur geopend. Betaling graag contant. In de pauze en na afloop is er gelegenheid tot ‘meet and greet’ met de artiesten en met elkaar. Een hapje en drankje zijn aanwezig.
Het Blazersensemble van het Apeldoorns Symfonieorkest staat onder leiding van Alike Jonkma en bestaat uit 15 musici, inclusief de dirigent.
Programma Apeldoorns Blazersensemble
Trompetconcert in Es Johannes Nepomuk Hummel
(Arrangement Alike Jonkman)
Solist Alike Jonkman
- Allegro con spirito
- Andante
- Rondo
Legends op.59 Antonìn Dvořák
- 1. Allegretto non troppo
- 3. Allegro giusto
- 6. Allegro con moto
- 8. Un poco allegretto
- 10. Andante
Victory Symphony op. 91 Ludwig van Beethoven
Alike Jonkman (Dirigent/Arrangeur/Solist)
In Zwolle aan het conservatorium afgestudeerd als trompettist. Later ook opleiding gevolgd tot dirigent. Zij speelt o.a. in het Q-Brass Collectief.
Zij heeft speciaal voor het Apeldoorns Blazersensemble het trompetconcert van Johannes Nepomuk Hummel gearrangeerd. Een wereldpremière!
Johannes Nepomuk Hummel (1778-1837)
Oostenrijks componist, dirigent en pianist
Hij was de laatste vertegenwoordiger van de Weense Klassieken, zijn muziek is kenmerkend voor de overgang van de classicistische naar de romantische muziekstijl.
Hij schreef het trompetconcert in 1804, vermoedelijk naar aanleiding van de uitvinding van de trompet met ventielen in 1800. Het hoort tot de beroemdste trompetconcerten.
Antonìn Dvořák (1841-1904)
Tsjechisch componist, violist, organist
Eén van zijn bekendste werken is zijn 9e symfonie “ De Nieuwe Wereld”.
Hij schreef “Legendy” in 1881 als een cyclus voor piano-duet. In hetzelfde jaar arrangeerde hij het stuk voor orkest.
Ludwig van Beethoven (1770-1820)
Oostenrijks componist, dirigent, pianist
Hij staat aan de basis van de romantische periode en wordt gezien als de meest invloedrijke componist voor de negentiende-eeuwse muziek.
Beethoven schreef het stuk in 1813 ter gelegenheid van de overwinning van de Duke of Wellington op Napoleon. Hij droeg het op aan koning George 5. De compositie heeft hem overigens geen windeieren gelegd.
De dirigent zal tijdens het concert wat toelichting geven op de muziek. Per stuk zijn er wat wisselingen in de bezetting.