Concert Cheng Kwartet (NJO) 8 aug 17

 

 

 

 

Musiceren met Mondriaan en andere grootheden 

Cheng Kwartet

Hui-Wen Cheng – viool
Wan-Ru Cheng – viool
 
Shih-Hsien Tsai – altviool
Sheng-Chiun Lin – cello

Het Cheng Kwartet bestaat uit vier getalenteerde Taiwanese studenten van het Conservatorium van Amsterdam en is genoemd naar de zussen Hui-Wen en Wan-Ru. Tussen de boeken trekken ze hun strijkstokken uit de kist om een gevarieerd programma te laten horen, geïnspireerd door De Stijl. 

Piet Mondriaan was een pionier in de abstracte en non-figuratieve kunst, en liet zich in zijn werk ook regelmatig door andere kunstvormen inspireren. In zijn jonge jaren was hij groot fan van Ludwig van Beethoven, en dan met name van diens strijkkwartetten; het Cheng Kwartet heeft dan ook Beethovens Tweede strijkkwartet opgenomen in dit programma. Tegen de tijd dat Mondriaan lid werd van De Stijl was zijn muzieksmaak rigoureus veranderd; jazz en boogiewoogie hadden toen zijn voorkeur. Ook een andere passie speelde daarbij een rol: Mondriaan was een fanatiek danser.

De jonge componist Brechtje schreef als winnaar van de NJO-prijs tijdens de Young Composers Meeting speciaal voor het Cheng Kwartet een nieuw werk, dat tijdens de Muziekzomer in première gaat. De compositie is een muzikale reactie op De Stijl en daarmee treedt ze in de voetsporen van Louis Andriessen, die zich voor zijn De Materie ook door de kunststroming liet beïnvloeden. Brechtje zoekt naar de spanningsvelden binnen het werk van Mondriaan en verklankt deze. Een ogenschijnlijk robuust stuk waarmee het kwartet strepen trekt en punten maakt.  


Met composities van Mendelssohn, Ravel en Brechtje, aangevuld met  prachtige Taiwanese volksliederen zorgen de begaafde strijkers van het Cheng Kwartet voor een zeer divers programma. Mis het niet!

Programma:
Mendelssohn – Strijkkwartet nr. 2, op. 13
Brechtje – 
Vlakken & Lijnen
Ravel – Strijkkwartet in F gr. t.
Taiwanese volksliederen

di. 8 aug. – Kapel Hoog Soeren / 20:00 uur / € 15 / jongeren t/m 30 jaar € 10,00

Kaarten bestellen via de website van njo muziekzomer: www.muziekzomer.nl

NJO Muziekzomer
De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival, met ook enkele uitstapjes buiten de regio. De organisatie is in handen van het NJO: Nationaal Jeugd Orkest, dat zich al zestig jaar lang richt op de ondersteuning en ontwikkeling van jong toptalent. Het uitzonderlijke talent van deze musici is te bewonderen tijdens de meer dan zestig concerten van de NJO Muziekzomer. Het ruime muzikale aanbod bestaat uit klassieke muziek in de breedste zin van het woord en heeft voor alle leeftijden veel te bieden. Bovendien worden de concerten gegeven op de vele bijzondere locaties die te vinden zijn in de provincie Gelderland. Hierdoor én door het enthousiasme van de jonge musici blijft klassieke muziek een feest voor iedereen.

Zie voor de laatste informatie www.muziekzomer.nl, en kijk ook eens op www.njo.nl voor de activiteiten van het NJO in de rest van het jaar.

Hét podium voor muzikale variëteit